Alternating Current & Direct Current EV-laders
Het gebruik van elektrische voertuigen (EV’s) neemt in heel Europa toe. Daarmee stijgt ook de behoefte aan een goede laadinfrastructuur. Binnen een dergelijke infrastructuur moeten verschillende soorten
EV-laders beschikbaar zijn. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over laadpalen.
Eerst leggen we het verschil uit tussen AC-laders (Alternating Current) & DC-laders (Direct Current). Dan tonen we de verschillende soorten oplaadmogelijkheden en de verschillende soorten stekkers over de hele wereld. En tot slot zullen we twee soorten EV-laders bekijken die specifiek ontworpen zijn voor elektrische wagenparken of elektrisch zwaar transport.
Het verschil tussen AC- en DC-laders
Het verschil ligt in de manier waarop een elektrisch voertuig wordt opgeladen. EV’s kunnen op twee manieren worden opgeladen: AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom). De stroom die beschikbaar is via het elektriciteitsnet, is wisselstroom. Batterijen kunnen echter alleen elektriciteit opslaan met gelijkstroom. Om stroom op te slaan in de batterij van de EV, moet een omvormer de elektriciteit omzetten van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC).
Wisselstroomladers zijn meestal tragere EV-laders, die de batterij in een trager, maar gelijkmatiger tempo opladen. Gelijkstroomladers zijn meestal snelle EV-laders, die de batterij in een snel tempo van 0% tot 80% opladen. Dit verschil heeft te maken met de plaats waar de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom plaatsvindt. Bij gelijkstroomlading vindt de omzetting plaats in de lader zelf. Gelijkstroomladers zijn dus groter en duurder, maar het voordeel is dat er veel meer vermogen aan het voertuig kan worden geleverd. In de onderstaande afbeelding wordt dit verschil visueel weergegeven.
Toen EV’s net op de markt kwamen, was er een uitzonderlijk groot gebrek aan gelijkstroomladers. Thuis opladen (met een trage wisselstroomlader) was het meest gebruikelijk. Producenten van EV’s zorgden daarom voor grotere laders (of converters) in de EV. Bijvoorbeeld: Renault Zoë laadde vroeger tot 22, en zelfs 44kW, zonder een DC-laadmogelijkheid. Met de relatief kleine capaciteit van de batterij van die vroege tijd, was deze oplossing heel geschikt.
De markt is nu verschoven naar auto’s met grotere accu’s en meer autonomie, waarvoor sneller laden nodig is. Dit resulteert in een toename van het aantal openbare gelijkstroomladers. Door deze trend beschikken de meeste EV’s nu over zowel AC als DC oplaadmogelijkheden. AC-laders worden nu kleiner en kostenefficiënter, meestal in de orde van 7kW of 11kW, wat leidt tot lagere aankoopprijzen van EV’s.
De verschillende mogelijkheden om elektrisch te laden
Zoals uitgelegd, hangt de snelheid van het opladen af van de elektrische stroom (AC of DC). Maar ook andere factoren beïnvloeden de snelheid van het opladen, zoals: het vermogen van de EV-lader en het vermogen dat een EV aankan. Dit betekent dat als u uw EV oplaadt met een lader van 100 kW en uw voertuig kan slechts 50 kW aan, de EV zal opladen met 50 kW.
De afbeelding hieronder geeft een overzicht van de verschillende laadmogelijkheden voor EV’s en een indicatie van de laadsnelheid per type.
Thuis- of werkplaatsladers zijn langzamere EV-laders. Langzaam laden wordt meestal gebruikt voor plaatsen waar EV-bestuurders hun auto ’s nachts of gedurende ongeveer 8 uur of langer kunnen opladen. Dit kan thuis zijn, op kantoor of bijvoorbeeld in een hotel. Deze laders zijn bijna altijd wisselstroomladers.
Openbare opladers laden een voertuig in een paar uur volledig op en worden daarom meestal geplaatst op plaatsen waar bestuurders hun auto meestal enkele uren parkeren. Zoals openbare parkeerplaatsen, winkelcentra en restaurants. Openbare EV-laders zijn meestal ook wisselstroomladers, maar het is niet ongewoon dat op deze plaatsen wisselstroomladers worden gecombineerd met gelijkstroomladers.
Snelladers kunnen in veel verschillende situaties worden gebruikt. Ze worden, net als openbare EV-opladers, meestal geïnstalleerd op plaatsen zoals winkelcentra en restaurants. Autodealers bieden bezoekers ook vaak de mogelijkheid om snel te laden. Snelladers zijn ook te vinden bij tankstations, wat ideaal is voor EV-bestuurders met kleinere accu’s.
Ultrasnelladers en High-Power-Chargers (HPC’s) zijn de snelste manier om een EV op te laden en zijn daarom perfect voor tankstations naast drukke snelwegen of dicht bij hoofdwegen, zodat EV-bestuurders hun lange ritten kunnen voltooien. Deze EV-laders zijn uitsluitend gelijkstroomladers en kunnen een elektrisch voertuig snel van 0% tot 80% opladen, doorgaans in 20 tot 40 minuten. Naast installaties in bestaande tankstations, worden deze laders ook gebruikt om nieuwe Fast Charging Hubs te creëren.
Snelladers en HPC’s zijn veel complexer om te installeren. Ze vereisen een volledige installatieoplossing, met inbegrip van een voorafgaande studie van de site, een aangepaste elektriciteitsvoorziening door de distributienetbeheerder, de installatie en het onderhoud. TSG Charge is expert op dit gebied en helpt u bij de installatie en het toekomstige onderhoud van snelladers en HPC-laders.
De verschillende soorten stekkers over de hele wereld
Met de introductie van EV’s werden verschillende types EV-stekkers gecreëerd, afhankelijk van de kenmerken van het elektrische netwerk en de gebruikte stroom (AC/DC). Dit is de reden waarom er over de hele wereld enkele variaties aan stekkers bestaan. In de afbeelding hieronder vindt u de stekkers van EV-laders per regio van de wereld.
In Europa is de officiële norm die door de Europese Commissie is goedgekeurd de Type 2 stekker voor AC opladen en CCS 2 voor DC opladen. CHAdeMO autostekkers zijn ook nog te vinden in Europa, maar zullen in de loop van de tijd afnemen aangezien de meeste EV-fabrikanten overgaan op de Europese CCS standaard.
EV-laders voor commerciële fleet of zware industrie
EV’s die in een commerciële fleet worden gebruikt, zijn ofwel personenwagens (zoals een taxi-vloot) of e-Vans (voor last mile delivery). Personenauto’s of e-Vans worden meestal opgeladen in hun depotcentra met privé parkeerplaatsen, vergelijkbaar met opladers in openbare parkings. Meestal installeren dergelijke depotcentra een combinatie van wisselstroomladers en snellere gelijkstroomladers, waarvan de meeste wisselstroomladers zijn.
In vergelijking met openbare parkings moeten voor het laden van voertuigen in wagenparken meer EV-laders worden geïnstalleerd, wat een grote impact heeft op de complexiteit van de installatie. Vaak kan de toevoeging van een nieuw aansluitpunt, van een transformator of zelfs van een elektrisch onderstation noodzakelijk zijn. Als expert op dit gebied kan TSG u adviseren bij het bepalen van de juiste oplossing voor uw wagenpark.
Voor zware voertuigen, zoals e-bussen of e-trucks, worden DC Ultrafast laders aanbevolen. Daarnaast zijn er twee specifieke types van EV-laders die zeer nuttig kunnen zijn: pantograafladers en mobiele laders.
Voeg EV-laders toe aan uw bedrijf met de hulp van TSG. Ontdek wat wij voor u kunnen doen!
Met meer dan 50 jaar ervaring zijn wij de Europese leider in verantwoorde mobiliteitsoplossingen, waarin E-mobility een grote rol speelt. Ons TSG Charge team bouwt E-mobility oplossingen die passen bij de behoeften van zowel uw bedrijf als uw klanten.
Wij verzorgen het installatieproject van A tot Z. Wij plannen, ontwerpen, bouwen, implementeren en nemen de volledige EV-laadinfrastructuur in gebruik. Bovendien staan onze bekwame technici altijd voor u klaar om correctief en preventief onderhoud uit te voeren.
Onze Charge experts adviseren u welk type EV-laders het beste bij uw bedrijf past, hoeveel EV-laders u op uw terrein kunt installeren, op welke locatie EV-laders het best geplaatst worden, en met welke specifieke lokale vereisten of regelgeving u rekening dient te houden. De beste e-mobiliteitservaring creëren, en samen met onze klanten een duurzamere wereld mogelijk maken.