Duurzame carwash: een zero waste wash

“Een duurzame carwash staat niet synoniem voor een dure oplossing. Hoewel duurzame systemen hogere aanvangskosten vereisen, verdien je deze investering op relatief korte termijn snel terug”, aldus Rob van de Vliet.

Wasinstallaties hebben jarenlang een negatieve invloed gehad op het milieu. Waar voorheen enorme hoeveelheden water werden verspild, energieverslindende processen de norm waren en krachtige reinigingsmiddelen volop werden ingezet, heeft de carwashsector ingrijpende veranderingen doorgevoerd. “Met de focus op milieuvriendelijke alternatieven en de overheid die wasinstallaties verplicht om te voldoen aan milieuvoorwaarden, stijgt de vraag naar duurzame wasoplossingen. Als specialist in carwashtechnieken, bieden wij ook duurzame wasoplossingen op maat aan”, vult Rob verder aan.

Roll-over wielenwasser

Energie besparen

De energieverslindende processen hebben ruimte gemaakt voor energiebesparing. Carwashes gebruiken vaak heet water om het vuil van een wagen te verwijderen, maar eigenlijk kan dit, afhankelijk van de installatie, ook perfect met kouder water onder hoge druk. Dit bespaart aanzienlijk op energie, aangezien het op druk brengen van het water veel minder energie vergt dan het verwarmen ervan. “Zo hebben we voor onze klant, Toyota Beauraing, in de wielwassers en in de sproeibogen van de roll-over een krachtige hogedrukreiniger verwerkt. Dit verlaagt zowel de operationele kosten als de belasting van het elektriciteitsnetwerk.”

Daarnaast wint zonne-energie aan populariteit. Heel wat uitbaters van een carwash opteren voor een installatie van zonnepanelen. Op deze manier kunnen ze hun verlichting en andere elektrische apparatuur van groene stroom voorzien. Dit maakt een duurzame carwash compleet!

Vrouw wast haar wagen bij een self carwash

Ecologisch wassen

De sterke en chemische schoonmaakmiddelen hebben plaats gemaakt voor milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare reinigingsproducten. Zo worden schadelijke chemicaliën uit de bodem geweerd bij een duurzame carwash.

Biologisch waterzuiveringssysteem WRB2000BIO van Kärcher

Water besparen

Het gebruik van water kan niet vermeden worden bij een carwash, maar waterrecuperatiesystemen kunnen de verspilling aanzienlijk minimaliseren.

“Afhankelijk van het type wasinstallatie, verbruikt een wasbeurt een aanzienlijke hoeveelheid water. Een duurzame carwash die gebruik maakt van een waterzuiveringsinstallatie gebruikt slechts 10% vers water, de overige 90% zijn gerecycleerd. Dit betekent dat het grootste deel van het afvalwater wordt hergebruikt. Ons waterzuiveringssysteem kan zo tot 98% nieuw leidingwater per wasbeurt besparen. Bovendien gebruikt een duurzame carwash regenwaterbuffers. Leidingwater is pas een laatste optie. Een investering in een waterbehandelingssysteem levert dus duidelijk een win-winsituatie op: zowel de eigenaar als het milieu genieten van heel wat voordelen”, verduidelijkt Rob.

Het besparen van water is een échte must voor een duurzame carwash. De overheid verplicht in enkele gevallen uitbaters van wasinstallaties om aan deze milieuvoorwaarden te voldoen:

  • Voor een automatische carwashinstallatie, in de vorm van een roll-over of een wasstraat, met een bruto waterverbruik van meer dan 1500m3 per jaar, moet de wasinstallatie voorzien zijn van een zuiverings- of recyclage unit die de toevoer van vers water, in de vorm van leiding-, grond- of regenwater, beperkt tot maximaal 80 liter per voertuig dat gewassen wordt.
  • Voor een automatische bus- of truckwash moet die minstens 70% van het totale debiet was- en spoelwater hergebruiken in de wasinstallatie.
Installatie van het biologisch waterzuiveringssysteem voor de duurzame Carwash Tahon.

Inzicht in het proces van een biologisch waterzuiveringssysteem

Het afvalwater uit een duurzame carwash wordt in eerste instantie naar een bezinkput afgevoerd. Daar worden onopgeloste vaste deeltjes en grove vaste stoffen vastgehouden en afgezet.

Afhankelijk van de toepassing volgen daarna één of twee biologische behandelingsfasen: Micro-organismen zorgen ervoor dat opgeloste organische stoffen, zoals oliën en vetten vrijwel volledig uit het water worden verwijderd. Naast de hoge afbrekende prestaties van de micro-organismen zorgt doeltreffende ventilatie dat het gezuiverde afvalwater absoluut reukloos en geurloos is.

Daarna worden in de bovengrondse post-sedimentatiefase alle reststoffen zoals losgekomen overtollig mineraal slib uit het water gefilterd. Het gezuiverde water wordt daarna naar een opslagtank gevoerd van waaruit het kan worden gebruikt voor volgende wasbeurten.

TSG technieker installeert een carwash systeem.

TSG is er om te helpen

TSG, gespecialiseerd in carwashtechnieken, heeft doorheen de jaren een breed klantenbestand opgebouwd, waaronder tankstations, autodealers, garages, taxibedrijven, commerciële carwashuitbaters en wagenparkbeheerders. Met TSG kunt u rekenen op professionele wasoplossingen voor zowel personenwagens als vrachtwagens en bussen. “Elke site is uniek en heeft zijn specifieke noden en behoeften. Elk project vereist dan ook maatwerk.” De modulaire systemen van Kärcher en TSG’s expertise vormen dan ook de ideale combinatie om maatwerk te kunnen realiseren. TSG is gespecialiseerd in de levering en installatie van een duurzame carwash, ondersteund door een uitgebreid service- en onderhoudspakket. “Een nieuwe wasinstallatie is een belangrijke investering, ongeacht de bedrijfsgrootte. De klant staat dan ook centraal bij ons”, concludeert Rob.

You are using an outdated browser . Please upgrade your browser to improve your experience.

To upgrade your browser we refer you to:

browsehappy.com Close