De elektrificatie van het openbaar vervoer versneld in Europa. Dit zien we aan de verschillende steden en openbare vervoersmaatschappijen die hun elektrische busvloot uitbreiden om de opgelegde normen en doelstellingen te behalen. Het jaar 2023 was een keerpunt waarbij er meer elektrische bussen dan dieselbussen ingeschreven werden in Europa. Busbedrijven zullen hun strategie voor gepaste oplaadinfrastructuur verder moeten verfijnen en optimaliseren om de transitie naar een volledig geëlektrificeerd wagenpark waar te kunnen maken.
Overweegt u ook om uw busdepot te elektrificeren?
Elektrische bussen volgen de duurzame weg
De energietransitie en de wereld van elektrische mobiliteit verandert continu en aan een hoog tempo. In december 2023 werd de Euro 7 norm aangekondigd, die strengere regels vastlegt voor de grenswaarden van vervuilende emissies van nieuwe zware voertuigen. Dit stimuleert de keuze voor elektrische bussen en e-trucks.
Sinds april 2024 heeft de Europese Unie ook de AFIR-richtlijnen geïntroduceerd met als doel de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen te optimaliseren en de implementatie van nieuwe oplaadinfrastructuur in Europa te stimuleren.
Welke bussen worden elektrisch?
Als reactie op de strengere regelgeving en op de vraag naar duurzamer vervoer zetten busbedrijven in op de elektrificatie van hun wagenpark.
Stadsbussen zijn de eerste elektrische bussen op de baan. Deze e-bussen voldoen aan de strengere regelgeving voor de milieuzones die in bepaalde Europese steden en gemeenten gelden. De uitrol van deze elektrische stadsbussen is ook het meest evident, aangezien ze voorspelbare routes afleggen. Hierdoor is het eenvoudiger om de laadtijden (lees: stilstandtijden), inzetbaarheid en afstanden in te schatten en te plannen. Bij dit soort e-bussen is het dus van cruciaal belang om ’s nachts te laden op het depot zodat ze voldoende opgeladen zijn om de volgende dag de baan op te kunnen. Bovendien kunnen ze in de toekomst mogelijks ook profiteren van een gelegenheidslading met behulp van een pantograaf. Deze kan een goed percentage van de busbatterij snel opladen in 3 tot 6 minuten.
Meer info?
Ook bussen voor vrijetijds- en toeristische activiteiten worden meer en meer geëlektrificeerd, zodat ook deze reizigers op duurzaam vervoer kunnen rekenen. Dit type e-bussen worden meestal zowel ’s nachts op het depot geladen als overdag langs de weg bij publieke snellaadinfrastructuur.
Tankstations die naast traditionele brandstoffen ook alternatieve energiebronnen aanbieden, zoals oplaadinfrastructuur voor zware voertuigen, zullen dan ook een cruciale rol spelen in het faciliteren van ad-hoc opladen.
In België is De Lijn een perfect voorbeeld van duurzaam openbaar vervoer. Zij streven naar een emissievrij openbaar vervoer tegen 2035 zodat ze hun steentje bijdragen aan een groene toekomst. Ze zullen meer dan 2000 bussen aanbesteden en in dienst nemen zodat de dieselbussen stilletjes aan verdwijnen uit hun vloot.
Overwegingen voor de implementatie van oplaadinfrastructuur
Voor een succesvolle elektrificatie van hun wagenpark moeten busbedrijven rekening houden met verschillende belangrijke factoren. Ten eerste is het essentieel dat het vermogen van de netaansluiting voldoende sterk is. Daarnaast vereist het busdepot een zorgvuldige planning van het elektrische verbruik voor een veilige en efficiënte stroomverdeling.
Er zijn laadpalen met geïntegreerde systemen die het opladen koppelen aan de planning van de vloot (Kempower is hier een goed voorbeeld van). Deze koppeling garandeert dat de elektrische bussen volledig opgeladen zijn aan het begin van de werkdag. Bovendien verdelen deze laadsystemen, afhankelijk van de noden van de voertuigen, het beschikbare vermogen. De software verzamelt tijdsinformatie van de bussen en stelt prioriteiten voor het opladen, zodat de voertuigen op het juiste moment opgeladen zijn en de oplaadkosten tot een minimum beperkt blijven.
Naast het opladen van batterijen ondersteunt de software ook het conditioneringsproces. Door gebruik te maken van energie van het elektriciteitsnet wordt de bus vóór vertrek op de optimale interne temperatuur gebracht, waardoor er op energie van de batterij wordt bespaard die anders voor de klimaatregeling zou worden gebruikt.
Kies de laadstrategie die aansluit bij uw behoeften
'S nachts laden
DC-laadpalen tot 50kW zijn geschikt voor bussen die ’s nachts elektrisch laden. In 8 tot 10 uur zijn ze volledig opgeladen waardoor ze overdag weer opgeladen de weg op kunnen.
Snelladen
DC-laders met een hoog vermogen van 200kW tot 400kW kunnen de klus in 3 tot 4 uur klaren, wat ideaal is voor kortere laadtijden.
Megawatt Charging System
Met de komst van MCS is het in de nabije toekomst mogelijk om e-bussen in een paar minuten tijd volledig op te laden.
De oplaadinfrastructuur van elke busdepot dient te worden afgestemd op de specifieke behoeften. Een voldoende grote aansluiting op het elektriciteitsnet is cruciaal voor het ontwerp van deze oplaadinfrastructuur. Dit vereist vaak een upgrade van de elektriciteitsaansluiting en de installatie van extra hoogspanningscabines om de benodigde belasting te ondersteunen. Daarnaast is een energiebeheersysteem noodzakelijk voor het monitoren en controleren van het laadproces. Hoogspanningscabines, eventueel ondersteund door een energieopslagsysteem (BESS), kunnen de stroom- en energiebeschikbaarheid van het depot garanderen.
Uw project in kaart brengen?
TSG staat voor u klaar!
Het ontwerp van de oplaadinfrastructuur voor e-busdepots wordt bepaald door de operationele vereisten in combinatie met factoren zoals de beschikbare ruimte, de middenspanning/laagspanningscabines, de aansluitingen, de noodzaak voor energieverhoging en onderhoud. TSG Charge staat voor u klaar en ondersteunt de elektrificatie van het (openbaar) transport. Wij leveren apparatuur en zorgen voor het totaalpakket voor ieder project, inclusief het ontwerp, de installatie, het onderhoud en het beheer van de volledige oplaadinfrastructuur voor duurzamer transport.