Sint-Claracollege investeert in laadpalen
Twee laadpalen van het merk Smappee werden door TSG geïnstalleerd voor de school, het Sint-Claracollege in Arendonk. Dat is goed voor vier laadpunten. Lieven Van Baelen, de energie- en preventieadviseur van het Sint-Claracollege, zet zich in voor een duurzamer en groener onderwijs. In dit interview licht hij toe waarom het onderwijs niet achter kan blijven en hoe hij zijn samenwerking met TSG heeft ervaren.
Voldoende redenen om als school ook te investeren in laadinfrastructuur
Lieven Van Baelen zet zich actief in voor het energiebeheer van de volledige KOBArT-scholengemeenschap. Gezien de verplichting om tegen 2050 energieneutraal te zijn, is het vanzelfsprekend dat ook het onderwijs op dit gebied vooruitgang moet boeken. “We hebben al vele jaren gewerkt aan het energiebeheer van onze scholengemeenschap, KOBArT. Enkele jaren geleden hebben we geïnvesteerd in ongeveer 700 zonnepanelen om onze scholen van duurzame energie te voorzien. Aangezien we de in de zomer gegenereerde stroom niet volledig verbruiken, hebben we geïnvesteerd in laadinfrastructuur. Dankzij de investering in laadpalen kunnen we overtollige energie verkopen. Daarnaast is elke organisatie, inclusief scholen, verplicht om vanaf tien parkeerplaatsen twee laadpalen te installeren. Dit resulteert in een win-winsituatie voor ons.”
Slim laden met Smappee
Lieven Van Baelen en TSG hebben diverse merken van laadpalen geëvalueerd. Uiteindelijk koos hij voor Smappee. Het intelligente besturingssysteem en het realtime overzicht van de laadkosten en het totale energieverbruik stimuleerden zijn keuze voor de laadpalen van Smappee. “Met Smappee kun je op een intelligente en kostenefficiënte manier laden, voornamelijk in combinatie met zonne-energie. De overtollige energie wordt volledig toegewezen aan de laadinfrastructuur, maar dankzij Smappee kunnen we ook besparend laden als er een tekort is aan energie”, verduidelijkt Lieven Van Baelen.
TSG als strategische partner voor laadpalen
Voor het Sint-Claracollege was de keuze voor TSG Charge vanzelfsprekend. “De prijs-kwaliteitverhouding is erg gunstig. Bovendien is TSG een groot bedrijf met ervaren technici, dat professionaliteit uitstraalt en een duidelijke structuur heeft. Vanwege de omvang van TSG zijn we er ook zeker van dat het bedrijf over vijf jaar nog bestaat. Voor een school is dat een cruciaal criterium, aangezien we hen steeds moeten kunnen contacteren bij problemen of nieuwe uitdagingen,” licht Lieven Van Baelen hun keuze voor TSG toe.
Achteraf bleek dit de juiste keuze te zijn voor het Sint-Claracollege. Ze ervaarden een vlotte samenwerking vanaf het begin tot het einde. “Kris Dierckx en Dirk Geenen van TSG stonden open voor feedback, dus ook het commerciële contact was erg aangenaam. Nadien nam Denzell Van den Bosch, de projectleider van TSG, alles in handen. Samen met de gemeente Arendonk, die ook een belangrijke partner is in ons energieverhaal, verliep het project erg vlot. Er was een goede communicatie tussen beide partijen waardoor ik volledig ontzorgd werd in dit project. Dat is erg fijn”, deelt Lieven Van Baelen mee. “Bovendien zijn de technici van TSG écht top! Ze zijn erg goed opgeleid en hebben een diepgaande kennis van hun vak. Er zijn maar weinig technici te vinden met zoveel ervaring. Kortom, het zijn gewoon experts!”
De werkzaamheden van TSG
-
Koppeling hoogspanningscabine
-
Installatie & inbedrijfstelling van de Smappee laadpalen
-
Bekabeling
-
Verwijdering & vernieuwing van de verouderde transfo-installatie
-
Begeleiding bij keuring
-
Voorbereiding op uitbreiding
-
Plaatsing van de wachtbuizen
De toekomst van elektrisch rijden
Momenteel zijn er vijf leraren van Sint-Clara die elektrisch rijden. Hoewel dit geen groot aantal is, gelooft Lieven Van Baelen er wel in dat dat in het onderwijs exponentieel zal toenemen. “Vanaf nu zullen medewerkers ook de mogelijkheid hebben om hun elektrische voertuigen op te laden op hun werkplek. Bovendien zijn ook bezoekers, de lokale bevolking en voorbijgangers van harte welkom om hun elektrische wagen op te laden aan onze gloednieuwe laadinfrastructuur.”
Lieven Van Baelen gelooft sterk in de toekomst van elektrisch rijden of rijden op waterstof. Hij benoemt echter enkele uitdagingen, waarvan hij hoopt en overtuigd is dat ze in de toekomst zullen worden opgelost. Momenteel ontbreekt bijvoorbeeld de mogelijkheid van een variabel tarief tijdens het laden. Hij pleit voor een koppeling van het laadtarief aan duurzame energieproductie, waardoor bij overvloedige energieopwekking een lager laadtarief mogelijk is. Als school zullen ze in de zomer sowieso al laadsessies tegen een lager tarief aanbieden, aangezien ze dan meer energie produceren met hun zonnepanelen en minder energie verbruiken als school.
Lieven Van Baelen ziet de elektrische toekomst rooskleurig in: “TSG heeft alvast het voorbereidend werk geleverd zodat we onze laadinfrastructuur kunnen uitbreiden met 14 laadpalen. Daarnaast zijn we aan het bekijken hoe we de laadinfrastructuur kunnen integreren en implementeren in andere scholen van de KOBArT-scholengroep.”